Ondergrondse ruimte als een vergeten dimensie
Jef Van den Driessche, Kato Van Speybroeck & Wesley Gruijthuijsen
In ons dagelijkse leven bewegen we ons voortdurend en al dan niet bewust doorheen boven- en ondergrondse ruimtes. Ondanks een lange traditie ontbreekt een geïntegreerde visie op ondergrondse ruimtes echter nog vaak. Voor ruimtelijke planners en architecten is de ondergrond eerder onbekend en zelfs onbemind terrein. Nochtans kan doordacht ondergronds ruimtegebruik een troef zijn om duurzamer met de beschikbare, schaarse ruimte om te gaan.
Lees het inleidende artikel van dit themanummer hier
De ondergrondse weg naar duurzame steden
Shana Debrock & Maarten van Acker
Onze stedelijke ondergrond is onbekend en onbemind terrein, een letterlijke en figuurlijke black box.
Nochtans zit de grond onder onze voeten bomvol potentie om bij te dragen aan de creatie van meer duurzame steden.
Lees het volledige artikel hier
Spelenderwijs in gesprek over stedelijk voedselbeleid
Gemeenten kunnen op allerlei manieren sociale meerwaarde realiseren binnen het voedselsysteem van hun stad of regio, mits zij hierbij nauw samenwerken met burgers en lokale stakeholders. Op basis van haar doctoraatsonderzoek ontwikkelde Sara Smaal een bordspel waarmee stedelijke actoren met elkaar in gesprek kunnen gaan over de sociale impact van voedselbeleid en voedselinitiatieven. In dit artikel legt ze uit hoe de RE-ADJUSTool werkt en blikt ze terug op het creatieve proces dat ze heeft doorlopen.
Lees het volledige artikel hier
Terug naar het platteland
Simon Lox, Richard Rijnks, Marieke van der Star en Roos Timmers
Tijdens de coronacrisis leek er een opleving gaande van het platteland. Zou het platteland daadwerkelijk in populariteit toenemen, ook na de coronacrisis? De themaredactie van dit nummer gaat ‘terug naar het platteland’ en staat stil bij de toekomst van werken en wonen op het platteland.
Op je plek in een krimpgebied
Marieke van der Star en Cody Hochstenbach
Landelijke krimpgebieden staan voor de uitdaging om aantrekkelijke woonplekken te blijven. Wat zorgt ervoor dat inwoners in deze gebieden blijven en juist níet vertrekken? En op welke manier voelen zij zich verbonden met hun woonomgeving?
Lees het volledige artikel hier online.
Hangjongeren als verborgen experten
De stad is bij uitstek een plek voor uitwisseling. Het is een plek waar ‘onbekenden’ elkaar kunnen ontmoeten. De mogelijkheid tot sociale betrokkenheid maakt een stad interessant. Maar wat zijn de gevolgen als de verborgen experten, oftewel de hangjongeren, het minst verwelkomt worden in die publieke ruimte en er zelfs bewust uit geweerd worden?
Erfgoed: ankerpunt of twistpunt?
Rens Jonker, Karim van Knippenberg en Egbert van der Zee
Conflict is inherent aan erfgoed. Er zijn immers veel waarden verbonden aan erfgoed en die kunnen voor iedereen anders zijn. Zo ontstaan er debatten over het al dan niet behouden, hergebruiken of aanpassen van bepaalde gebouwen, objecten en monumenten. De vraag is dan ook hoe om te gaan met deze debatten in een wereld die dialoog steeds vaker mijdt?
Lees het volledige artikel hier online
Erfgoed moet schuren
Hans Renes
Erfgoed is niet boerenkool eten en leuke pandjes in de binnenstad, in ieder geval is dat niet wat mij mijn hele loopbaan zo is blijven boeien. Erfgoed is altijd omstreden; het schuurt en moet blijven schuren. Het moet een basis vormen voor discussie over wie we zijn en wie we willen zijn.
Lees het volledige artikel hier online.
Segregatie in Gent en Antwerpen
Jorn Koelemaij en Maite Dewinter
Sociaaleconomische ongelijkheden nemen de laatste jaren in veel Europese landen toe, en hetzelfde geldt in zekere mate voor immigratiecijfers. Heeft dit geleid tot een toename van segregatie in Vlaamse steden? Op basis van onderzoek in Gent en Antwerpen blijkt dit voor zowel sociaaleconomische als etnische segregatie mee te vallen.
Gated communities in Nederland: de nabije toekomst?
Laura Zopfi en Youri Wesseldijk
Steeds vaker verhuizen Nederlanders naar wijken die op een of andere manier deels van de buitenwereld zijn afgesloten. Wat verklaart de opkomst van gated communities in Nederland? Wat is de rol van beleidsvoering? En wat zijn de sociale gevolgen van dergelijke gemeenschappen?
Stereotype werkelijkheden
Steek de grens over en je ziet het verschil meteen. Nederlanders en Vlamingen gaan compleet anders met hun ruimte om. We staan zelfs bekend om onze ruimtelijke ordening, zowel bij elkaar als in het buitenland. Hoe begrijpt de buitenstaander de ruimte in onze landen?
Lees het volledige artikel (pdf)
Broodheren en geëngageerde academici
Peter Pelzer & Michiel van Meeteren
AGORA is een Nederlands-Vlaams magazine voor sociaalruimtelijke vraagstukken met abonnees en redacteuren aan beide zijden van de grens. In ‘de Vergelijking’ gaan we expliciet in op de verschillen en overeenkomsten tussen Nederland en Vlaanderen. Deze keer de rol van de universiteit.
Lees het volledige artikel online (pdf)
Nederland vs. Vlaanderen: Vreemd en verwant
AGORA is een Nederlands-Vlaams magazine voor sociaalruimtelijke vraagstukken met abonnees en redacteuren aan beide zijden van de grens. De kennis over en het begrip van de ‘andere manier’ van ruimtelijke ordening schiet nog wel eens te kort, terwijl er veel van elkaar te leren valt. Genoeg redenen om eens expliciet stil te staan bij de verschillen en overeenkomsten tussen de Nederlandse en Vlaamse sociaalruimtelijke context.
In deze nieuwe rubriek ‘de Vergelijking’ vertellen beide regio’s hun eigen verhaal. De rubriek trapt af met een groepsinterview met vier hoogleraren (Willem Salet, Luuk Boelens, Jan Schreurs en Jef Van den Broeck) over de historie, huidige staat en toekomst van de ruimtelijke ordening in Nederland en Vlaanderen.
Lees het volledige artikel online (pdf)