finance microfinance/a>
новорижское шале
purchased 1k cheap absolute Instagram click for more info followers

Losse artikelen

De fiets: niet enkel een wondermiddel

 

Bron: Yves De Bruyckere

Bron: Yves De Bruyckere

Eva van Eenoo, Wesley Gruijthuijsen, Corneel Casier, Arjen Klinkenberg & Koos Fransen

Ruim 10 jaar geleden maakte AGORA een themanummer over de fiets, toen speedpedelecs nog aan sci-fi en virussen aan rampenfilms deden denken. Nodeloos te zeggen dat een update zich opdrong. Hoe gaat het anno 2021 nog met de fiets, en welke nieuwe uitdagingen liggen er op de weg? 

Ontdek het hier in het volledige online artikel.


Fietsactivisme in Nederland

 

Bron: Nationaal Archief

Bron: Nationaal Archief

Manuel Stoffers

In historisch onderzoek wordt terecht gewezen op de belangrijke rol van het fietsactivisme in het veranderen van het verkeersbeleid ten gunste van fietsers. Maar succes of falen van het fietsactivisme kunnen niet los worden gezien van de politieke, maatschappelijke en culturele context, zoals het Nederlandse voorbeeld laat zien.

Lees dit artikel hier online.


Jeugbeweging als heterotopie?

 

Bron: Kevin Erdvig

Bron: Kevin Erdvig

Marjan Moris, Xin Pan, Lara Speijer, Mirjam Bussels, Sam Janssen & Maarten Loopmans

“In Vlaanderen is de jeugdbeweging nog springlevend” kopte het NRC in 2019. Tienduizenden kinderen en jongeren kijken tijdens de schoolweek reikhalzend uit naar zaterdag of zondag op de jeugdbeweging. Maar die jeugdbeweging is niet voor iedereen een even warm nest.

Lees dit artikel hier online.


Lust en liefde voorbij de slaapkamer

2020_4_VanLanen-etal.Sander van Lanen, Emiel Maliepaard, Valerie de Craene en Wesley Gruijthuijsen

De afgelopen maanden was mensen ontmoeten bijna onmogelijk. De horeca was dicht, men moest afstand houden, en ook thuisbezoek was minimaal. Er kon niet zomaar meer worden geflirt, gedatet, en gevreeën buiten het huishouden. Lichamelijke nabijheid werd verdacht en onverantwoord. De coronapandemie toont het belang van ruimten buitenshuis voor lust en liefde.

Lees hier het volledige artikel online


Verhitte woningmarkt: intimiteit en instemming

Faith MacNeil Taylor (vertalin2020_4_MacNeil_Taylorg door Rens Jonker)

In Londen komt het regelmatig voor dat huurders door hoge huurprijzen gedwongen worden woonruimte te delen met partner of vrienden. Wat doet dit met de mensen in deze prille relaties? En welk effect heeft iemands sociaaleconomische huisvestingspositie op intieme verhoudingen en genderpatronen?

Lees het hele artikel hier online


Toeristisch gedrag in Ljubljana

Sanne Jasker, Valentijn As en E2020_4_varia_JaskerASVanderzeegbert van der Zee

Het internationale toerisme is vanwege de coronacrisis in 2020 abrupt tot stilstand gekomen. Waar men al jaren pleit voor een duurzamer toerisme, biedt deze adempauze hier wellicht kansen. We trekken lessen uit onze studie naar de relatie tussen toeristisch gedrag en oog voor duurzaamheid onder toeristen in Ljubljana.

Lees het volledige artikel hier online


Ook electorale geografie is niet (politiek) neutraal

2020-3 Akkerhuis et al.

Foto: : Frans de Wit via Flickr

Suzanne Akkerhuis, Valerie De Craene en Suzanne Lansbergen

Neem een willekeurige nieuwsshow vlak na lokale of nationale verkiezingen, en de kans is groot dat je exitpolls of resultaten aan de hand van kleuren of diagrammen op een kaart geprojecteerd ziet. Veel meer dan de partij met de meeste stemmen in een bepaalde gemeente of regio wordt er echter zelden getoond. Tenminste, tot enkele jaren geleden. De laatste jaren halen inzichten uit electorale geografie wel vaker mainstream media. AGORA loodst u doorheen de laatste trends van deze boeiende subdiscipline.

Lees dit artikel hier online


Meer dan mooie kaarten!

2020-3 Mamadouh

Foto: Stephanie LeBlanc via Unsplash

Virginie Mamadouh

Bij verkiezingen publiceren media steevast kaarten van de resultaten. Maar de electorale geografie is meer dan alleen maar kaarten. Hoewel ze geen grote subdiscipline binnen de academische geografie is, vormt de electorale geografie al ruim een eeuw een belangrijke niche. Ze droeg bij aan de herleving van de politieke geografie in de jarenz eventig. Meer recent onderzoek naar verkiezingen is geïnspireerd door andere stromingen in de geografie. Een rondgang.

Lees dit artikel hier online.

 

 

 

 

 


De voedseltuin is altijd groener aan de overkant

2020-3 Smaal

Foto: auteur

 Sara Smaal

Op 24 juni vond de online bijeenkomst ‘Voedsel van dichtbij: Van stadslandbouw naar korte keten’ plaats, georganiseerd door Stadslandbouw Nederland, met bijdragen en deelnemers uit Nederland en Vlaanderen. In dit artikel leest u een verslag van deze bijeenkomst, alsmede van de eerste deelsessie op 3 september, waarin het gesprek tussen de gemeente en stadslandbouwinitiatieven centraal stond.

Lees het artikel hier online.


Nieuwe steden: waar, hoe en waarom

Jorn Koelema2020-2_Koelemaij_et_alij, Yves van Leynseele en Marco Bontje

Sinds het begin van deze eeuw duiken in toenemende mate ambitieuze plannen op voor ‘nieuwe steden’. Zeker in snel verstedelijkende gebieden in het mondiale Zuiden zijn grootschalige vastgoedontwikkelingsprojecten populair. Deze hebben vaak het doel een land ‘op de kaart’ te zetten. Maar wat betekent dit nu eigenlijk precies? Hoe zien deze ‘nieuwe steden’ van de 21e-eeuw eruit? Wie zitten er achter deze projecten, en wie zijn de uiteindelijke winnaars en verliezers?

Lees het artikel hier online.


Older Entries »

Stereotype werkelijkheden

2013-4 de vergelijking afbeeldingClemens de Olde

Steek de grens over en je ziet het verschil meteen. Nederlanders en Vlamingen gaan compleet anders met hun ruimte om. We staan zelfs bekend om onze ruimtelijke ordening, zowel bij elkaar als in het buitenland. Hoe begrijpt de buitenstaander de ruimte in onze landen?

Lees het volledige artikel (pdf)


Broodheren en geëngageerde academici

2013-2 De vergelijking - Greenpeace & Dirven

Peter Pelzer & Michiel van Meeteren

AGORA is een Nederlands-Vlaams magazine voor sociaalruimtelijke vraagstukken met abonnees en redacteuren aan beide zijden van de grens. In ‘de Vergelijking’ gaan we expliciet in op de verschillen en overeenkomsten tussen Nederland en Vlaanderen. Deze keer de rol van de universiteit.

Lees het volledige artikel online (pdf)


Nederland vs. Vlaanderen: Vreemd en verwant

2013-1 de Vergelijking

AGORA is een Nederlands-Vlaams magazine voor sociaalruimtelijke vraagstukken met abonnees en redacteuren aan beide zijden van de grens. De kennis over en het begrip van de ‘andere manier’ van ruimtelijke ordening schiet nog wel eens te kort, terwijl er veel van elkaar te leren valt. Genoeg redenen om eens expliciet stil te staan bij de verschillen en overeenkomsten tussen de Nederlandse en Vlaamse sociaalruimtelijke context.
In deze nieuwe rubriek ‘de Vergelijking’ vertellen beide regio’s hun eigen verhaal. De rubriek trapt af met een groepsinterview met vier hoogleraren (Willem Salet, Luuk Boelens, Jan Schreurs en Jef Van den Broeck) over de historie, huidige staat en toekomst van de ruimtelijke ordening in Nederland en Vlaanderen.

Lees het volledige artikel online (pdf)


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>