Losse artikelen

De Slimme Stad

Lisanne de WiLange Viestraat in Utrechtjs, Demi van Weerdenburg en Marianne de Beer

‘Smart’ of slim is het nieuwe toverwoord voor steden wereldwijd. Er bestaat echter geen eenduidige definitie voor dit containerbegrip. Met het groeiende gebruik van de term ‘smart’ enerzijds en de variatie aan definities van een slimme stad anderzijds, is het geen wonder dat het concept veel vragen oproept.

Lees het volledige artikel online (pdf)


Gent: Stad van Slimme Mensen

Intervie2017-1-Gentw met Karl-Filip Coenegrachts
door Egbert van der Zee en Josine Maaskant 

Veel steden in Vlaanderen en Nederland profileren zichzelf tegenwoordig als slim. Ze focussen op de nieuwste technologische ontwikkelingen. “Als je jezelf niet profileert als Smart, dan besta je niet” stelt Karl-Filip Coenegrachts, strategisch coördinator van de stad Gent. In de smart city Gent staat niet de technologie maar de burger centraal.

Lees het volledige artikel online (pdf)

 


Een krappere leefwereld in Ierse steden

Sander van Lanen2017-1_VanLanen

Voor jongvolwassenen in Ierse achterstandswijken zijn de gevolgen van overheidsbezuinigingen meer dan alleen economisch. Een samenspel van maatregelen vermindert de absolute en
kwalitatieve mogelijkheden die stedelijk leven hen biedt. Deze ‘verkrapping’ van hun leefwereld wordt niet veroorzaakt door concrete regelgeving, maar is een gevolg van de structurele context van de ‘bezuinigingsstad’.

Lees het volledige artikel online (pdf)

 


Overal Stad?

Dieter Bruggeman, Dav2016-4_slider TR (overal stad)id de Kool, Michiel van Meeteren en Joren Sansen

In de verbeelding is de stad dikwijls vormelijk en functioneel één evenwichtig geheel. Een bijna sprookjesachtig mechaniek. De verstedelijkingsvormen die in deze AGORA aan bod komen lijken echter meer het tegenovergestelde. Wat heeft verstedelijking tegenwoordig nog met de stad te maken? En als de verstedelijking dan overal aanwezig is, is er dan overal stad?

Lees het volledige artikel online (pdf)


Bedrijventerreinen als urbanisatiemotor

Erik Louw2016-4_slider Louw

Zo’n tien jaar geleden stonden bedrijventerreinen volop in de belangstelling, zij het negatief.  Nu de discussies geluwd zijn is het de vraag of die negatieve aandacht terechtwas. Erik Louw gaat in dit essay in op deze vraag.

Lees het volledige artikel online (pdf)


Samenleven op de Zuiderdokken

Clemens de Olde, Jan 2016-4_slider Zuiderdokken (de Olde)de Smet en Eva Struyf

Dit voorjaar werd het nieuwe ontwerp voor de gedempte Zuiderdokken in Antwerpen bekend gemaakt. Dat feit vormde de aanleiding om studenten sociologie aan de Universiteit Antwerpen een reflectie te laten schrijven over de publieke ruimte die wordt voorgesteld. De stadssociologische kijk op stedenbouwkundige ingrepen is immers van groot belang omdat met die ingrepen de ruimtelijke context voor het samenleven wordt gevormd.

Lees het volledige artikel online (pdf)


De Gezonde Stad

Carli2016-3 TR inleiding fotojn Kamphuis, Ineke Deelen, Mellanie van Doleweed, Marijke Jansen, Dirk Dessing en Maartje Poelman

Steeds vaker worden we geconfronteerd met negatieve gezondheidseffecten van wonen in de stad. Zo lijkt de ongebreidelde groei van fastfoodketens dé garantie voor een vitaminevrij en vetrijk dieet. Onze geautomatiseerde leefomgeving zorgt verder voor een stevig gebrek aan lichaamsbeweging. Zouden we toch een ommetje maken, dan wachten daar fijnstofdeeltjes en (UV-)straling die onze gezondheid ook geen goed doen. Niet voor niets dus dat het streven naar gezondere stedelijke omgevingen hoog op menig beleidsagenda staat.

Lees het volledige artikel online (pdf)


De stad als verleidelijke voedselomgeving

 

Maartje Poelman2016-3 TR foto

Eten en drinken is niet meer weg te denken uit ons straatbeeld: bijna altijd en overal is dit verkrijgbaar. In vergelijking met dertig jaar terug eten we ongezonder, zijn we dikker en hebben we vaker chronische ziekten. Dit artikel beschrijft de stand van zaken wat betreft onze kennis over de rol van de voedselomgeving in het eetgedrag van kinderen en jongeren onder de 18 jaar.

 

Lees het volledige artikel online (pdf)

 


Ontwerpen met open ruimte in peri-urbane gebieden

2016-3 foto VRLaura Rijsbosch 

De open ruimte in peri-urbane gebieden staat onder druk. Ze wordt steeds meer ingenomen door bebouwing maar wordt ook intern geclaimd door verschillende actoren die er hun plaats zoeken. Kan de creatie van een productief landschap een toekomstperspectief bieden voor een duurzame ontwikkeling van peri-urbane gebieden?

Lees het volledige artikel online (pdf)


Geo-onderwijs: Aardrijkskunde zoekt (en vindt?) richting.

Lau2016-2 inleidingra Deruytter, Valerie de Craene, Marjolein Cox

Zowel in Nederland als in Vlaanderen hoort aardrijkskunde vanaf het basisonderwijs tot aan het einde van het secundair onderwijs nog steeds zo goed als standaard tot het onderwijspakket – van wereldoriëntatie of zaakvakken tot aardrijkskunde of geografie. De positie en inhoud van aardrijkskunde zijn de voorbije decennia in beide regio’s echter grondig veranderd. In dit artikel bespreekt de thema redactie het aardrijkskunde onderwijs in Nederland en België. Daarnaast wordt ingegaan op de interessante paradox waar het vakgebied Geografie mee lijkt te maken te hebben.

Lees het volledige artikel online (pdf)


Older Entries »

Stereotype werkelijkheden

2013-4 de vergelijking afbeeldingClemens de Olde

Steek de grens over en je ziet het verschil meteen. Nederlanders en Vlamingen gaan compleet anders met hun ruimte om. We staan zelfs bekend om onze ruimtelijke ordening, zowel bij elkaar als in het buitenland. Hoe begrijpt de buitenstaander de ruimte in onze landen?

Lees het volledige artikel (pdf)


Broodheren en geëngageerde academici

2013-2 De vergelijking - Greenpeace & Dirven

Peter Pelzer & Michiel van Meeteren

AGORA is een Nederlands-Vlaams magazine voor sociaalruimtelijke vraagstukken met abonnees en redacteuren aan beide zijden van de grens. In ‘de Vergelijking’ gaan we expliciet in op de verschillen en overeenkomsten tussen Nederland en Vlaanderen. Deze keer de rol van de universiteit.

Lees het volledige artikel online (pdf)


Nederland vs. Vlaanderen: Vreemd en verwant

2013-1 de Vergelijking

AGORA is een Nederlands-Vlaams magazine voor sociaalruimtelijke vraagstukken met abonnees en redacteuren aan beide zijden van de grens. De kennis over en het begrip van de ‘andere manier’ van ruimtelijke ordening schiet nog wel eens te kort, terwijl er veel van elkaar te leren valt. Genoeg redenen om eens expliciet stil te staan bij de verschillen en overeenkomsten tussen de Nederlandse en Vlaamse sociaalruimtelijke context.
In deze nieuwe rubriek ‘de Vergelijking’ vertellen beide regio’s hun eigen verhaal. De rubriek trapt af met een groepsinterview met vier hoogleraren (Willem Salet, Luuk Boelens, Jan Schreurs en Jef Van den Broeck) over de historie, huidige staat en toekomst van de ruimtelijke ordening in Nederland en Vlaanderen.

Lees het volledige artikel online (pdf)


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>