finance microfinance/a>
новорижское шале
purchased 1k cheap absolute Instagram click for more info followers

Losse artikelen

Terug naar het platteland

Simon Lox, Richard Rijnks, Marieke van der Star en Roos Timmers

Tijdens de coronacrisis leek er een opleving gaande van het platteland. Zou het platteland daadwerkelijk in populariteit toenemen, ook na de coronacrisis? De themaredactie van dit nummer gaat ‘terug naar het platteland’ en staat stil bij de toekomst van werken en wonen op het platteland.

Lees het artikel hier online.


Op je plek in een krimpgebied

2021-3_vdStar en HochstenbachMarieke van der Star en Cody Hochstenbach

Landelijke krimpgebieden staan voor de uitdaging om aantrekkelijke woonplekken te blijven. Wat zorgt ervoor dat inwoners in deze gebieden blijven en juist níet vertrekken? En op welke manier voelen zij zich verbonden met hun woonomgeving?

Lees het volledige artikel hier online.


Hangjongeren als verborgen experten

2021-3 Varia_PotargentEmma Potargent

De stad is bij uitstek een plek voor uitwisseling. Het is een plek waar ‘onbekenden’ elkaar kunnen ontmoeten. De mogelijkheid tot sociale betrokkenheid maakt een stad interessant. Maar wat zijn de gevolgen als de verborgen experten, oftewel de hangjongeren, het minst verwelkomt worden in die publieke ruimte en er zelfs bewust uit geweerd worden?

Lees het artikel hier online.


Erfgoed: ankerpunt of twistpunt?

Bron: Gwydion M. Williams (Flickr / CC BY 2.0)

Bron: Gwydion M. Williams (Flickr / CC BY 2.0)

Rens Jonker, Karim van Knippenberg en Egbert van der Zee

Conflict is inherent aan erfgoed. Er zijn immers veel waarden verbonden aan erfgoed en die kunnen voor iedereen anders zijn. Zo ontstaan er debatten over het al dan niet behouden, hergebruiken of aanpassen van bepaalde gebouwen, objecten en monumenten. De vraag is dan ook hoe om te gaan met deze debatten in een wereld die dialoog steeds vaker mijdt?

Lees het volledige artikel hier online


Erfgoed moet schuren

Hans Renes2021-2 Renes_foto

Erfgoed is niet boerenkool eten en leuke pandjes in de binnenstad, in ieder geval is dat niet wat mij mijn hele loopbaan zo is blijven boeien. Erfgoed is altijd omstreden; het schuurt en moet blijven schuren. Het moet een basis vormen voor discussie over wie we zijn en wie we willen zijn.

Lees het volledige artikel hier online.


Segregatie in Gent en Antwerpen

Foto: Corneel Casier en Jef van den Driessche

Foto: Corneel Casier en Jef van den Driessche

Jorn Koelemaij en Maite Dewinter

Sociaaleconomische ongelijkheden nemen de laatste jaren in veel Europese landen toe, en hetzelfde geldt in zekere mate voor immigratiecijfers. Heeft dit geleid tot een toename van segregatie in Vlaamse steden? Op basis van onderzoek in Gent en Antwerpen blijkt dit voor zowel sociaaleconomische als etnische segregatie mee te vallen.

Lees het artikel hier online.


Gated communities in Nederland: de nabije toekomst?

Bron: Paul Volkmer - Unsplash

Bron: Paul Volkmer – Unsplash

Laura Zopfi en Youri Wesseldijk

Steeds vaker verhuizen Nederlanders naar wijken die op een of andere manier deels van de buitenwereld zijn afgesloten. Wat verklaart de opkomst van gated communities in Nederland? Wat is de rol van beleidsvoering? En wat zijn de sociale gevolgen van dergelijke gemeenschappen?

Lees het artikel hier online


De fiets: niet enkel een wondermiddel

 

Bron: Yves De Bruyckere

Bron: Yves De Bruyckere

Eva van Eenoo, Wesley Gruijthuijsen, Corneel Casier, Arjen Klinkenberg & Koos Fransen

Ruim 10 jaar geleden maakte AGORA een themanummer over de fiets, toen speedpedelecs nog aan sci-fi en virussen aan rampenfilms deden denken. Nodeloos te zeggen dat een update zich opdrong. Hoe gaat het anno 2021 nog met de fiets, en welke nieuwe uitdagingen liggen er op de weg? 

Ontdek het hier in het volledige online artikel.


Fietsactivisme in Nederland

 

Bron: Nationaal Archief

Bron: Nationaal Archief

Manuel Stoffers

In historisch onderzoek wordt terecht gewezen op de belangrijke rol van het fietsactivisme in het veranderen van het verkeersbeleid ten gunste van fietsers. Maar succes of falen van het fietsactivisme kunnen niet los worden gezien van de politieke, maatschappelijke en culturele context, zoals het Nederlandse voorbeeld laat zien.

Lees dit artikel hier online.


Jeugbeweging als heterotopie?

 

Bron: Kevin Erdvig

Bron: Kevin Erdvig

Marjan Moris, Xin Pan, Lara Speijer, Mirjam Bussels, Sam Janssen & Maarten Loopmans

“In Vlaanderen is de jeugdbeweging nog springlevend” kopte het NRC in 2019. Tienduizenden kinderen en jongeren kijken tijdens de schoolweek reikhalzend uit naar zaterdag of zondag op de jeugdbeweging. Maar die jeugdbeweging is niet voor iedereen een even warm nest.

Lees dit artikel hier online.


Older Entries »

Stereotype werkelijkheden

2013-4 de vergelijking afbeeldingClemens de Olde

Steek de grens over en je ziet het verschil meteen. Nederlanders en Vlamingen gaan compleet anders met hun ruimte om. We staan zelfs bekend om onze ruimtelijke ordening, zowel bij elkaar als in het buitenland. Hoe begrijpt de buitenstaander de ruimte in onze landen?

Lees het volledige artikel (pdf)


Broodheren en geëngageerde academici

2013-2 De vergelijking - Greenpeace & Dirven

Peter Pelzer & Michiel van Meeteren

AGORA is een Nederlands-Vlaams magazine voor sociaalruimtelijke vraagstukken met abonnees en redacteuren aan beide zijden van de grens. In ‘de Vergelijking’ gaan we expliciet in op de verschillen en overeenkomsten tussen Nederland en Vlaanderen. Deze keer de rol van de universiteit.

Lees het volledige artikel online (pdf)


Nederland vs. Vlaanderen: Vreemd en verwant

2013-1 de Vergelijking

AGORA is een Nederlands-Vlaams magazine voor sociaalruimtelijke vraagstukken met abonnees en redacteuren aan beide zijden van de grens. De kennis over en het begrip van de ‘andere manier’ van ruimtelijke ordening schiet nog wel eens te kort, terwijl er veel van elkaar te leren valt. Genoeg redenen om eens expliciet stil te staan bij de verschillen en overeenkomsten tussen de Nederlandse en Vlaamse sociaalruimtelijke context.
In deze nieuwe rubriek ‘de Vergelijking’ vertellen beide regio’s hun eigen verhaal. De rubriek trapt af met een groepsinterview met vier hoogleraren (Willem Salet, Luuk Boelens, Jan Schreurs en Jef Van den Broeck) over de historie, huidige staat en toekomst van de ruimtelijke ordening in Nederland en Vlaanderen.

Lees het volledige artikel online (pdf)


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>