finance microfinance/a>
новорижское шале
purchased 1k cheap absolute Instagram click for more info followers

Losse artikelen

Nieuwe steden: waar, hoe en waarom

Jorn Koelema2020-2_Koelemaij_et_alij, Yves van Leynseele en Marco Bontje

Sinds het begin van deze eeuw duiken in toenemende mate ambitieuze plannen op voor ‘nieuwe steden’. Zeker in snel verstedelijkende gebieden in het mondiale Zuiden zijn grootschalige vastgoedontwikkelingsprojecten populair. Deze hebben vaak het doel een land ‘op de kaart’ te zetten. Maar wat betekent dit nu eigenlijk precies? Hoe zien deze ‘nieuwe steden’ van de 21e-eeuw eruit? Wie zitten er achter deze projecten, en wie zijn de uiteindelijke winnaars en verliezers?

Lees het artikel hier online.


Bouwen op boerengrond in Mozambique

Murtah S2020_2_Shannonhannon

De recente toename aan masterplannen en infrastructuurprojecten in Afrika heeft een nieuw tijdperk van stedelijke ontwikkeling ingeluid. Deze stedelijke ontwikkelingsinterventies hebben echter verregaande gevolgen voor bestaande landgebruikers, wiens onteigening vaak aan de basis ligt van Afrika’s nieuwe steden.

Lees het artikel hier online.


Scriptierecensie - Airbnb: het perspectief van aanbieders

2020-2_Gruijthuijsen_afbeeldingWesley Gruijthuijsen

Airbnb mag dan een hot-topic zijn, wanneer het over Vlaanderen en Brussel gaat is onze kennis beperkt. Dat geldt in het bijzonder wanneer het gaat over het perspectief van de hotelsector en aanbieders van Airbnb. Enkele scripties en eigen onderzoek proberen dit hiaat deels in te vullen.

Lees de scriptierecensie online.


Hedendaagse alternatieven voor de hardnekkige wooncrisis

Joren Sansen, Grie2020_1_Sansen, Juwet, Deruytter &  Gruijthuijsent Juwet, Laura Deruytter & Wesley Gruijthuijsen

De zoektocht naar oplossingen voor de falende woningmarkt is terug van nooit weggeweest. In plaats van de oorzaken van de wooncrisis opnieuw uitgebreid te bespreken, wil dit AGORA-nummer het podium geven aan modellen die ‘anders’ zijn dan de dominante woonvormen. Tonen zij de weg naar duurzaam en sociaal wonen?

Lees dit artikel hier online.


De opmars van de internationale community land trust beweging

2020_1_Algoed en De PauwLine Algoed en Geert De Pauw

Terwijl wereldwijd woningprijzen stijgen, slagen Community Land Trusts (CLT’s) erin om betaalbaar wonen mogelijk te maken. Gemeenschappelijke grondeigendom, anti-speculatieve voorwaarden en collectief beheer zijn essentiële ingrediënten hiervoor. Dit artikel kijkt naar de opkomst van de internationale beweging van CLT’s, met specifieke aandacht voor de CLT’s van Brussel en San Juan, Puerto Rico. Vanuit deze voorbeelden wordt onderzocht wat de rol van CLT’s in België en Nederland kan zijn, en welke rol ze kunnen spelen in de context van informele wijken in het Globale Zuiden.

Lees het artikel hier online.


Opleving en verval in Scheveningen

2020_1_van der Zee & KlompEgbert van der Zee & Leon Klomp 

Scheveningen was ooit de meest succesvolle toeristische bestemming in de wijde regio. De eens zo statige badplaats beweegt echter al een halve eeuw tussen verval en opleving. Met een mix van nostalgie en dromen op betere tijden wordt er steeds weer publieke wilskracht en (lokaal) privaat kapitaal gevonden om de bestemming van de ondergang te behoeden, maar voor hoe lang nog?

Lees dit artikel hier online.


Cartografie: dood of springlevend?

Afbeelding InleidingDemi van Weerdenburg, Egbert van der Zee en Anouska Jaspersen

Ons wereldbeeld wordt al eeuwenlang gekenmerkt door kaarten, atlassen en globes. De traditionele cartografie neemt echter binnen de ruimtelijke wetenschappen een steeds kleinere rol in, terwijl dankzij  een immense groei in data en technologische innovaties de mogelijkheden eindeloos lijken te zijn. Maar is er nog een rol weggelegd voor de ruimtelijke wetenschapper in deze nieuwe vorm waarin we onze wereld in kaart brengen?

Lees het volledige artikel hier online.


Cartografie in de Wijde Web Wereld

2019-4 Köbben 1Barend Köbben

Vandaag de dag worden er, vooral op het Wereld Wijde Web, meer kaarten dan ooit door mensen gebruikt. Barend Köbben gaat in zijn essay in op de rol van de cartograaf in deze wereld van het wijde web.

Het artikel van Köbben laat prachtige voorbeelden zien van digitale kaarten en nieuwe kaarttypen. In het artikel vind je een impressie van deze nieuwe kaarttypen maar wanneer geklikt wordt op de links komen deze kaarten pas echt tot leven:

De prachtige story maps van de New York Times
www.nytimes.com/newsgraphics/2013/10/13/russia/

De interactieve animatie van het opbreken van Gondwana
https://kartoweb.itc.nl/gondwana/gondwana.html

De realtime kaart van alle commerciële scheepsvaart
www.marinetrafic.com.

De voorspelde windpatronen
https://earth.nullschool.net.

Lees het volledige artikel hier online.

 

 


Plandag 2019: meer met meer

Wesley GruijtAfbeelding Plandaghuijsen

Hoofdredacteur Wesley Gruijthuijsen bezocht namens AGORA de Plandag op 23 mei j.l.. Het thema was dit keer ‘Meer met Meer’, waarmee gedoeld werd op de grote uitdagingen waar onze maatschappij mee te maken heeft.

Lees hier het volledige verslag.


Redactioneel: onze haat-liefde verhouding met de cartografie

2019-4_coverOnze nieuwe hoofdredacteur, Wesley Gruijthuijsen, bespreekt in dit redactioneel de haat-liefde verhouding die veel geografen hebben met cartografie. Lees het volledige artikel hier online.


Older Entries »

Stereotype werkelijkheden

2013-4 de vergelijking afbeeldingClemens de Olde

Steek de grens over en je ziet het verschil meteen. Nederlanders en Vlamingen gaan compleet anders met hun ruimte om. We staan zelfs bekend om onze ruimtelijke ordening, zowel bij elkaar als in het buitenland. Hoe begrijpt de buitenstaander de ruimte in onze landen?

Lees het volledige artikel (pdf)


Broodheren en geëngageerde academici

2013-2 De vergelijking - Greenpeace & Dirven

Peter Pelzer & Michiel van Meeteren

AGORA is een Nederlands-Vlaams magazine voor sociaalruimtelijke vraagstukken met abonnees en redacteuren aan beide zijden van de grens. In ‘de Vergelijking’ gaan we expliciet in op de verschillen en overeenkomsten tussen Nederland en Vlaanderen. Deze keer de rol van de universiteit.

Lees het volledige artikel online (pdf)


Nederland vs. Vlaanderen: Vreemd en verwant

2013-1 de Vergelijking

AGORA is een Nederlands-Vlaams magazine voor sociaalruimtelijke vraagstukken met abonnees en redacteuren aan beide zijden van de grens. De kennis over en het begrip van de ‘andere manier’ van ruimtelijke ordening schiet nog wel eens te kort, terwijl er veel van elkaar te leren valt. Genoeg redenen om eens expliciet stil te staan bij de verschillen en overeenkomsten tussen de Nederlandse en Vlaamse sociaalruimtelijke context.
In deze nieuwe rubriek ‘de Vergelijking’ vertellen beide regio’s hun eigen verhaal. De rubriek trapt af met een groepsinterview met vier hoogleraren (Willem Salet, Luuk Boelens, Jan Schreurs en Jef Van den Broeck) over de historie, huidige staat en toekomst van de ruimtelijke ordening in Nederland en Vlaanderen.

Lees het volledige artikel online (pdf)


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>