Omgevingsdenken

2019-2_coverDe ruimtelijke wetgeving in zowel Nederland als Vlaanderen staat momenteel op een kruispunt. In beide gevallen is er sprake van een periode van transitie; binnen enkele jaren wordt nieuwe ruimtelijke wetgeving uitgerold, waar vandaag de dag op moet worden geanticipeerd. Maar tegelijkertijd hebben beleidsmakers en uitvoerende actoren nog te maken met de spelregels van het huidige beleid. Nederland bereidt zich voor op de komst van de nieuwe Omgevingswet met de daarbij horende Omgevingsvisies. Deze wetgeving moet in 2021 van kracht worden.  In Vlaanderen wordt gewerkt aan het Beleidsplan Ruimte. Dit plan werd in de afgelopen jaren al voorbereid door wijzigingen aan de Codex Ruimtelijke Ordening en de goedkeuring van een Instrumentendecreet in juli 2018.

In dit nummer gaan we in op de vragen wat het nieuwe RO beleid precies inhoudt, waar het verschilt van het oude of huidige beleid en welke mogelijkheden het nieuwe ruimtelijk beleid in Nederland en Vlaanderen biedt voor de coördinatie van oude en nieuwe maatschappelijke opgaven. Ook kijken we naar de huidige ‘tussenperiode’ waar we ons momenteel in begeven en hoe verschillende overheden, en gemeenten in het bijzonder, hier mee om gaan.

Bestel dit nummer nu hier.

Voor de inhoudsopgave en online beschikbare artikelen:

Inhoudsopgave (pdf)
Redactioneel – door Jorn Koelemaij.
Onderweg naar Omgevingsdenken - Inleidend artikel door Clemens de Olde, Barend Wind, Simon Lox, Marianne de Beer en Sabine Miedema.
Participeren moet je leren – door Annelies Beek en Laura van den Vrijhoef.
Betonflop – door Pascal de Decker.

Voor een wereldbewust gevoel van plek – door Marleen Buizer ( rubriek ‘Vrije Ruimte’).